Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Verkeer en Waterstaat

 
KNMI Klimaatscenario's
Transformatie tijdreeksen
Doel transformatie
Het omzetten van een historische neerslag- of temperatuurreeks op dagbasis in een reeks die past bij het klimaat onder één van de vier KNMI'06 klimaatscenario's voor een bepaalde tijdshorizon.

Via het menu hieronder kan er gekozen worden uit verschillende klimaatscenario's, stations en tijdhorizonten. Het is ook mogelijk eigen historische tijdreeksen in te voeren.

Enkele aandachtspunten bij het gebruik:
  • Het transformeren van historische tijdreeksen is slechts één manier om tijdreeksen voor de toekomst te verkrijgen. De volgorde van tempera- tuurwisselingen, jaar-op-jaar variaties, etc. in de getransformeerde tijdreeksen wordt sterk bepaald door wat er in het verleden is gebeurd;
  • De getransformeerde tijdreeksen passen bij het klimaat in de toekomst volgens de KNMI'06 klimaatscenario's. Dit betekent dat ze informatie geven over de gemiddelden, variatie tussen dagen, kans op extremen, etc. Ze leveren echter géén voorspelling van het weer in de toekomst op een bepaalde dag of in een bepaald jaar!

Meer informatie over hoe het programma werkt, het gebruik van eigen tijdreeksen en de voordelen en beperkingen van getransformeerde tijdreeksen is te vinden via het menu hiernaast onder "Toelichting".

Transformeer neerslagtijdreeks (wijziging per 10-4-2008)
Station


Tijdshorizon


ScenarioTransformeer tijdreeks voor gemiddelde etmaaltemperatuur
Station


Tijdshorizon


ScenarioDe resultaten komen beschikbaar op de Engelstalige KNMI Climate Explorer web site, die de gelegenheid geeft de tijdreeks te downloaden, te analyseren of verder te bewerken.

Ligging van de neerslagstations (Google Earth) en temperatuurstations (Google Earth)
Neerslagstations Temperatuurstations